Toggle menu
x

 

Enexis – Netbeheerder energie

De klantvraag

In 2020 moeten alle huishoudens en bedrijven voorzien zijn van een slimme meter. Groot voordeel van deze slimme meter is dat deze op afstand uit te lezen zijn door de netbeheerder, die de data vervolgens naar de juiste partijen kan distribueren. Hierdoor krijgen afnemers beter inzicht in het verbruik én helpt het de energieleveranciers bij het per regio afstemmen van energiestromen en makkelijker inspelen op vraag en aanbod. Zo neemt de efficiëntie van energieverbruik toe en neemt verspilling af.


Voor Enexis betekent dat één van de grootste operaties van de afgelopen jaren, bij ca. 2 miljoen klanten zullen de komende jaren slimme meters moeten worden uitgerold.

De oplossing

Ten behoeve van de toekomstvastheid van de operatie laat Enexis een nieuwe generatie elektriciteits- en gasmeters ontwikkelen. Doel is een robuuste meter met een lange levensduur. De keuze voor LTE/4G communicatie technologie draagt daar substantieel aan bij door de toekomstvastheid en mogelijkheid de firmware van de meter op afstand aan te passen (over the air - OTA). Eerder is Enexis al onafhankelijk geworden van de telecomprovider doordat ze optreden als Private Virtual Network Operator (PVNO). Door deze toekomst vaste combinatie onderscheidt Enexis zich van de andere Nederlandse netwerkbedrijven. Daarnaast is voor het uiteindelijke succes van het traject van belang dat de volledige operationele keten goed functioneert van meter tot en met uitleessysteem en uiteindelijk de klant.


Voor de ontwikkeling van de nieuwe slimme meters is binnen Enexis een inkoop en implementatietraject gestart. Na selectie van 4 leveranciers is de ontwikkeling gestart. Hierbij is gekozen voor een intensieve samenwerking van het Enexis ontwikkel- en test team met de teams van de leverancier. Met name door het innovatieve karakter en complexiteit, van hardware tot en met software, was het van belang vroeg betrokken te zijn bij de validatie, zowel in het eigen test lab als bij de internationale leveranciers. Het traject is dan ook Agile opgezet met veel tussentijdse opleveringen.

Het resultaat

AdVanced consultants zijn betrokken in het hele traject van inkoop (Europese Aanbesteding, RfI/RfP) tot en met implementatie door de invulling van diverse rollen van project- en test management tot en met test uitvoer.

© AdVanced. Alle rechten voorbehouden.