Toggle menu
x

 

BLOG

 
 

Bewegen tijdens het werk

Test mananger - Senior test consultant
Bootcamp instructeur
Personal trainer
Voedingsadvies

Edwin van Rijn
  e.van.rijn@advanced.nl
   

"Ook een positief effect op de hersenen"

Bewegen is goed voor je….dat weet iedereen. Maar wist je dat bewegen niet alleen goed is voor jouw lichamelijke conditie of gewichtsbeheersing? Bewegen heeft ook grote invloed op de hersenen en beïnvloeden deze positief. Bijna driekwart van de hersenen is betrokken bij het bewegen zoals het plannen en uitvoeren van de beweging, de spierspanning, de houding, etc. Het positieve effect zit hem in de aanmaak van bepaalde stofjes in de hersenen wanneer wij bewegen. Deze stofjes zorgen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in de hersenen, wat de toevoer van zuurstof en voeding verbeterd naar de hersencellen. Verder worden er stofjes aangemaakt die de communicatie tussen de hersencellen en er zijn stofjes waardoor je je gelukkiger kan gaan voelen. Heel veel positieve eigenschappen van bewegen.  
De hersendelen die het meest profiteren zijn de delen waarmee informatie wordt verwerkt. Denk aan begrijpen, aandacht, redeneren, leren en het geheugen. Op verschillende scholen zijn onderzoeken gedaan naar de invloed van bewegen op het leerproces van jongeren. In bepaalde klassen zijn de leerkrachten begonnen met aan het begin van de dag een soort ‘ochtendgymnastiek’. Hele eenvoudige bewegingen die rustig uitgevoerd worden. Tijdens bepaalde lessen moesten de kinderen naast hun bureau gaan staan en sommen maken. Ze moesten dan de uitkomst van de sommen in de lucht tekenen met hun handen. Soms moesten ze op 1 been gaan staan. En zo werd bewegen heel simpel geïntegreerd in de normale lessen. Ook was het kinderen toegestaan door de klas te lopen als ze daar behoefte aan hadden. De uitkomst was verbluffend. Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen tot wel 30% sneller en beter leerden dan de groepen waar de kinderen de hele dag achter het bureau bleven zitten.  
Dus als dit voor de kinderen geldt, dan moet het voor ons volwassenen toch ook positieve effecten hebben. En dat klopt. Steeds meer onderzoek wijst uit dat regelmatig matig intensief bewegen een positief effect heeft op de algehele gezondheid, maar ook op de hersenen. Nu bewegen, heeft op latere leeftijd ook een positief effect op de hersenen (denk aan Alzheimer en andere vormen van dementie), maar heeft tegelijkertijd voordelen op jouw functioneren in  het dagelijks leven en op het werk.  
Maar veel mensen zitten de hele dag achter hun bureau, nemen de lift, gaan lunchen, gaan ook dan weer zitten, weer de lift, naar huis in de auto….dus weer zitten! En thuis gekomen, gaan de meeste van ons….weer zitten! Nu hoor ik je denken “Maar ik kan toch moeilijk rondjes gaan rennen over de afdeling?”. Misschien niet, maar er zijn genoeg manieren om te bewegen. Neem de trap, parkeer de auto een paar straten verderop en loop een stuk, ga wat vaker koffie of thee halen, ga met de fiets naar het werk, ga eens staan bij vergaderingen (stel het gewoon voor…doe eens gek!), stap een halte eerder uit bij de tram en loop het laatste stukje. En er zijn genoeg grote bedrijven die fitness-mogelijkheden hebben.  
Niet iedereen hoeft de Alpe d’Huez te beklimmen. Maar als werkgever het goede voorbeeld geven mag natuurlijk altijd. Het is super belangrijk en leuk als je werkgever je daar in stimuleert. Bij AdVanced organiseren we regelmatig initiatieven om ons in te zetten voor sport en het goede doel. Elk jaar doen we bijvoorbeeld mee met de Hilversum City Run en de ING Run. Op deze manier zijn we goed bezig voor onze hersenen, gezondheid én voor elkaar.  
Er zijn genoeg manieren te bedenken om meer te bewegen, wees creatief en beweeg samen, dan wordt het al een stuk leuker. Organiseer een hardloopclubje voor of na werktijd of huur met een groepje iemand in. Bootcamp is erg populair en er is vast wel een instructeur te vinden die een uurtje over heeft. En hoe meer je beweegt, hoe meer leuke ideeën er vanzelf ontstaan.  

 

© AdVanced. Alle rechten voorbehouden.